NOMAD
I kursen Interaktionsdesign: Design för Mobila Enheter har jag arbetat med en designprocess för framtagandet av ett koncept till en app som använder AR teknik.
Här kommer du att få följa designprocessens olika steg och hur arbetet har sett ut.
Arbete med Designbrief
Jag har i de initiala delarna av arbetet jobbat med att ta fram min designbrief med mål, syfte, bakgrund, frågeställning samt möjligheter/begränsningar. Här har fokus legat på att göra research inom området AR och turism, för att kunna identifiera olika problemområden.
Jag har också utforskat andra AR appar, för att se vilken teknik jag skulle kunna använda mig av för att nå mina mål.
Min Designrymd
Jag har för arbetet med min designbrief därför skapat en designrymd på hemsidan www.padlet.com, som fungerar som en slags digital anslagstavla.
Här har jag publicerat länkar till olika vetenskapliga artiklar, andra appar, brainstorming samt två olika designkoncept.
Jag har även utvecklat denna vidare, då jag fortsatt mitt designarbete med prototyper.
Tack vare mitt förarbete kunde jag tidigt färdigställa min designbrief och de riktlinjer jag behövde för att kunna utveckla mina designkoncept i nästa steg av arbetet.

Målgrupp
Den målgrupp jag har arbetat med är framförallt ensamresenärer. Jag har under arbetet ingått i ett designteam där vi haft fokus på resenärer och äventyrare, men jag valde att lägga extra fokus på just ensamresenärer för att se vilka möjligheter som finns för att göra resande på egen hand mer behagligt och spännande.
Den frågeställning jag arbetade efter var:
"Hur ska AR kunna bidra till att "solo-travelers" kan skapa nya nätverk och upptäcka nya platser?"
Syftet med designkonceptet var att skapa de förutsättningar som krävs för att resenärer och äventyrare ska kunna utforska jorden och ta del av information och historia på ett enkelt sätt, samtidigt som de på ett naturligt sätt kommer introduceras till nya människor.
Möjligheter/
Begränsningar
De möjligheter som finns för att kunna skapa en app för resenärer med AR teknik är att resandet har förändrats drastiskt under de senaste 20 åren tack vare digital teknik, och att ensamresenärer ofta är öppna för att testa på nya saker. Därför finns det förutsättningar för att en app riktad till dem, men som även andra resenärer kan nyttja, kan lyckas. Dessutom finns det stora möjligheter då tekniken ständigt utvecklas, och AR blir enklare och enklare att använda.
De begränsningar som finns i projektet är dels tekniskt baserade, då slutprodukten kommer levereras som en prototyp och inte en färdig tjänst. Detta kommer dessutom begränsa de funktioner som kommer finnas i appen och sättet den används.



DESIGNMETODER
Under designprojektet har jag arbetat med en mängd olika metoder ur boken Universal Methods of Design - 100 ways to Research Complex Problems, DevelopInnovative Ideas, and Design Effective Solutions av Bruce Hanington och Bella Martin (2012).
testa att röra muspekaren över de olika bilderna för att läsa om de olika metoderna.
BRAINSTORMING
Jag har genom hela designprocessen arbetat med brainstorming, dels med mindmaps, men också med det sanna, det verkliga och ideala och vilka tjänster eller funktioner som var önskvärda kopplade till detta.
Att jobba med brainstorming har för mig varit en stor hjälp, framförallt vid idétorka.
PROTOTYPER
Designarbetet har inneburit framtagandet av många olika slags prototyper: både lo-fi, hi-fi, pappersprototyper, digitala och med olika grader av interaktivitet. Det har varit mycket intressant att arbeta iterativt och utforskande genom hela arbetet, och jag anser att jag lärt mig mycket om att utvärdera och utveckla olika idéer.
ANVÄNDARTEST
Jag har kompletterat arbetet med mina prototyper med olika användartest för att se vilka funktioner som kunde utvecklas vidare. Här har arbetet sett lite olika ut, framförallt eftersom mina prototyper skapades i olika medier. Men gemensamt är att jag låtit en eller flera testpersoner använda appen utan större instruktion, för att se så syftet är tydligt.
VIDEOSCENARIO
Jag har arbetat med olika videoscenarios för att kunna illustrera både användandet av appen samt dess utseende. Här har jag främst lärt mig mer om olika videoredigeringsprogram, samt hur det ser ut när användare testar appen.
DAGBOKSSTUDIE
Jag har här använt två olika metoder inom Design Etnography, dels en dagboksstudie där en testperson som skulle resa med tåg fick föra dagbok över sin typiska resdag. I denna studie ville jag kunna identifiera när appen NOMAD skulle kunna användas.
OBSERVATIONS
STUDIE
Med samma testperson genomfördes en observationsstudie vid packningen inför resan, för att kunna identifiera vilka olika problem som kan tänkas uppstå. Jag ville få svar på frågorna: Vad packar personer med sig inför en resa? Hur ser det ut när de reser? Har de mycket att bära på?
FOTOSTUDIE
Jag har också genomfört en fotostudie, där Jag har bett en testperson dokumentera varje gång hen är påväg någonstans under 24 timmar. Frågan blir här: hade appen NOMAD kunnat uppmuntra till MER interaktion med samhället, och att användare valt att promenera istället för att åka bil?
SIMULATION EXERCISE
För att utforska mer i hur olika begränsningar användare kan ha påverkas dess användning av appen valde jag att använda mig av metoden Simulation Exercise. Jag har testat två olika saker; att endast få navigera mobilen med en arm samt att använda appen utan glasögon/med glasögon som begränsar synen.